Кралица Елизабет също крие неравен брак

Принц Чарлз може и да се ожени за жена без потекло, само за да последва сърцето си, но кралица Елизабет много преди него направи същото. Вече 70 години британския монарх се радва на спокойно семейство и щастлив семеен живот с принц Филип. Връзката им невинаги е била лесна, но и двамата категорично отказват да отговорят на един въпрос - защо са избрали да сключат един толкова неравен брак.

Кралицата на Англия и най-бедния принц в Европа

Принцеса Елизабет е само на 13 години, когато се влюбва в доста по-големия си братовчед принц Филип. При това той не е имал никакви изгледи да си върне короната, пише crnobelo.com . Принцът е роден на остров Корфу през 1921 година, като носи титлата принц на Гърция и Дания. Семейството му е изглеждало едно от най-перспективните, докато не ги прогонват от Гърция и не се заселил в Париж. По същото време бракът на родителите му се разпада и той е отпратен при роднини в Лондон. Там чичо му го настанява в един от най-строгите интернати. Без средства, без перспектива да стане крал или да се сроди с някой голям кралски двор, бъдещият принц решава да се насочи към военна кариера. Той завършва интерната първи по успех и влиза във военната академия през 1939 година. И получава титлата най-добър кадет. Но дори и в колежа той бил с бохемски характер и обичал жените, забавленията и лудия живот.

Любов от пръв поглед

Срещата между принц Филип и кралица Елизабет била напълно случайна. Младата принцеса е възпитавана в двореца, далеч от шумните тълпи, макар и не особено строго. Двамата с Филип се запознават на сватбата на общи роднини. Едва на 13 години Елизабет се влюбва и заявява на родителите си, че един ден ще се омъжи за бедния гръцки принц. При това той вече е на 18 години и първоначално дори не й обърнал внимание. Но Елизабет се оказала принцеса с много силен характер. Дори семейството й да било против връзката им, бъдещият монарх успяла да наложи своето. Филип бил приет в двореца, дори и без титла. А по време на Втората световна война, докато се бие на предната фронтова линия, редовно получава писма от принцесата. И си разменя кореспонденции с нея. През 1946 година принцът е обявен за национален герой на Британия, а англичаните обичат героите си. По това време той вече е склонен да се ожени и именно той предлага брак на Елизабет. По ирония на съдбата, на сватбата си Филип е без пари. И за да може да купи някакъв подарък на съпругата си, вади диамантите от тиарата на майка си, които продава за пръстен.

Железен брак

Въпреки слуховете за изневери и извънбрачни деца, принц Филип и британската кралица имат един от най-стабилните бракове в Европа. Самата Елизабет казва, че не може да изисква от съпруга си вярност, когато за самата нея държавата винаги ще е на първо място. Над 200 милиона души по света слушат по радиото тяхната сватба. И когато четири години по-късно Елизабет наследява трона и е обявена за кралица, Филип е плътно до нея. [caption id="attachment_597495" align="aligncenter" width="300"]И кралица Елизабет с неравен брак сн. Уикипедия И кралица Елизабет с неравен брак сн. Уикипедия[/caption] Семейството преминава през множество перипетии, но въпреки трусовете във фамилията, никога между тях не се чува думата "развод". Още когато се заклева, че ще й служи като поданик, Филип поставя Елизабет пред себе си и неизменно я следва в живота. Двамата имат 4 деца, многобройни внуци и правнуци.