115 години се навършиха на 30 юни от знаменателното събитие, известно като Тунгуската катастрофа.

 

Според официалната версия се предполага, че метеорит е влязъл в земната атмосфера и се е взривил над река Тунгуска в сибирската тайга. Въпреки това, съществуват и алтернативни теории, които изтъкват възможността експлозията да не е причинена от космически обект, а от гениалния сръбски учен Никола Тесла.

 

Геният Никола Тесла е неразгадан и до днес

В края на май 1907 година, Тесла пише на главния редактор на вестник "Ню Йорк Таймс", че неговата безжична технология може да превърне Земята в неподходящо място за живот. В това изказване се предполага, че Тесла може да е имал възможност да изстреля плазмен снаряд насочен към Сибир.

 

В края на юни 1908 година няколко лаборатории, включително известната британска "Кавендиш", регистрират плазмено явление, преминаващо от запад на изток през Европа (от Америка към Русия). Тези събития подсказват възможността за експлозия на торпедо над слабо населената сибирска тайга. Въпреки това, няма конкретни доказателства за свързаността между Тесла и тунгуската експлозия.

Тесла е посетил библиотеката на Американския конгрес на 28 юни 1908 година и е взел карти на Сибир. Неговата техническа станция, известна като Уордънклиф, се намира на същия паралел като района в Русия, но на голямо разстояние от мястото на взрива. Строителството на станцията започва през 1898 година в Ню Йорк и е финансирано от банкера Джон Пиърпонт (познат като Джей Пи) Морган. Това представлява сграда с кула, наречена Уордънклиф, която според Тесла е била предназначена за безжичен пренос на енергия през въздуха, включително за предаване на съобщения от Америка до Европа.

Обаче истинското предназначение на кулата е друго: Никола иска да постави началото на енергийна система, използваща Земята като проводник. Прави си сметката, че ако технологията му сработи, всеки би могъл да има достъп до безжично, т.е. безплатно електричество. Нещо повече: споменава пред журналисти, че може да накара да светнат всички електрически крушки на което и да било състезание, на която и да било изложба, на който и да било светски бал, ако използва Уордънклиф като предавател на енергия. Представяте ли си какво означава това? Ако Тесла бе успял, сега щяхме да ползваме електроенергията без да плащаме стотинка дори.

 

Това, разбира се, не устройва едрия бизнес. Индустриалците, занимаващи се с производство и доставка на електричество, изпадат в ужас: край на огромните печалби в случай че сърбинът осъществи проекта си. Спонсорът Джей Пи Морган тутакси затваря финансовото кранче. Никола е отчаян и търси съдействие от няколко милиардери. Но и те отказват, понеже ги втриса от откриването му.

 

Сърбинът е принуден да прекрати проекта с кулата Уордънклиф, който има още няколко интересни приложения. При определени условия например средните слоеве на земната атмосфера, наситени с газ с ниско налягане, се превръщат в добър проводник на електричеството и наподобяват гигантска тръба, изолирана от по-ниските и по-високите части на атмосферата.

 

С други думи, въпросната „тръба“ може да осветява океаните. Другото приложение е: всеки, който има подходящ приемник, може да извлича безплатен ток от огромната електропреносна мрежа високо в небето. В чертежите на Тесла са открити странни автомобили и летателни средства, които също се захранват с енергия от „онази тръба“.

През 1917 г. кулата Уордънклиф е разрушена и изтъргувана като скрап, за да може създателят й да реши финансовите си проблеми.

Източник: Уикенд