Милиардер, международен аферист, медиен магнат, и агент на 3-4 разузнавания – това бе Робърт Максуел, от чието рождение се навършват 100 години на 10 юни.

 

Приживе собственикът на корпорация „Максуел комюникейшън“, обединяваща вестници, издателства и телевизионни компании в Англия, САЩ, Германия, Турция, Израел, СССР и Аржентина, имаше голям мерак да трупа пачки в България, като за целта се увърташе около най-силните на деня.

При комунизма, той имаше близки контакти с Милко Балев, Огнян Дойнов и Тодор Живков, а след 10 ноември – с Андрей Луканов и Димитър Попов.

 

Еврейски милиардер искал да купи България

Истинското име на евреина е Ян Лудвик Хох. Роден е през далечната 1923 г. в Слатинске Доли, Словакия. От същото градче е и майката на социалиста Георги Пирински – Полин Юрай. Дори се смята, че тя има роднинска връзка с Максуел.

Детството на милиардера преминава в мизерия. Преди да издъхне мистериозно през 1991 г., той многократно е признавал, че се е сдобил с първия си чифт обувки едва на 7-годишна възраст. Дотогава ходел само с налъми.

 

През Втората световна война родителите му стават жертва на нацистите в концлагерите, но Максуел успява да се спаси и се включва в английската армия. По-късно сваля униформата и основава издателство „Пергамон прес“, бизнесът му потръгва отлично и той се впуска в политиката. От 1964 до 1970 г. е народен представител от Лейбъристката партия в английския парламент.

 

През 1983 г. Максуел е удостоен с най-високото българско отличие за чужденец – орден „Стара планина“, първа степен, връчен му лично от члена на Политбюро и „сив кардинал на БКП“ – Милко Балев за „принос в обмена на културни, научни и политически ценности между народите“.  Истината обаче е, че получава отличието, задето през 1981 г. издава в чужбина луксозно подвързани томове с произведения на Тодор Живков. Съдействието на милиардера обаче не е безвъзмездно и той иска от държавата ни да инвестира милиони долари в корпорациите му, които потъват след 1989 г. В зората на демокрацията ни британският мултимилионер носи тениски с надписи „Царят на България“.

 

В онова смътно време, той възнамерява да приватизира голяма част от активите на родината ни, дори Андрей Луканов лично го разхожда из страната с хеликоптер.

През 90-те Максуел купува у нас половината от вестник „Вечерни новини“ и филма „Балкан филмс“. Паралелно с това подпомага финансово всекидневника на БСП.

Източник: Уикенд