Силна и взривяваща беше речта на пловдивския митрополит Николай днес, навръх Съединението. Толкова силна, че накара кандидатът за депутат от ПП - Росен Костурков да не издържи и бързо, бързо да напусне събитието. Така и не стана ясно на какво толкова се възмути Костурков, след като думите на Дядо Николай бяха за единение, а не за разединение. Каквото, за жалост, имаме от години у нас.

"Чувствам се така, сякаш се връщаме отново в Средновековието и в Испанската инквизиция, когато на кладата са били хвърляни и изгаряни живи всички, имащи смелостта да мислят различно от масата. Мислещите хора вече не се зачитат, ако не отговарят на шаблона.

Омразата, егоизмът, злобата и ненавистта са ни завладели изцяло, а това е нещото, което със сигурност ще ни погуби и то в страшни мъки. Младите хора са настръхнали срещу старите, образованите са срещу по-малко образованите, тези от столицата плюят срещу тези от провинцията, по-заможните не харесват бедните", каза Дядо Николай.

Митрополитът е категоричен, че не бива само да отчитаме Съединението днес, а да направим най-после стъпката към Единението си тук и сега. И да държим на нашите си национални ценности повече от тези, на които държи Европа. Българщината и вярата само ще ни спасят", заяви митрополитът.