Легендарният поет и революционер Христо Ботев, от чието рождение този петък честваме 175 години, не бил младеж за пример като тийнейджър.

 

Юношата от Калофер ядосвал даскалите със своята разхайтеност, а заради лошото му поведение го изключили от училище. След 1863 г., той карал гимназия в Одеса, но бил позорно натирен от нея в трети курс. Там той се издържал със стипендия, отпусната му от руското правителство. Отначало живеел на общежитие, а след това се изнесъл на квартира под наем.

 

Цяла Одеса пропищяла от гамена Христо Ботев

Редовно отсъствал от учебните занятия. Малкото пъти, когато благоволявал да влезе в клас се сбивал със съучениците си и подлудявал преподавателите. Цяла Одеса пропищяла от гамена, а българската общност в града се срамувала от постъпките му и страняла от него.

 

Баща му Ботьо Петков често го съветвал в писмата си до него да се държи прилично, но той не си вземал бележка.

Христо Ботев до такава степен възмущавал с поведението си, че в един момент му спрели стипендията.

След като през 1865 г. го изключили от училище, той не се прибира в родината си, а остава в Одеса.

 

За да не гладува започнал работа, а в свободното си време четял книги в българската библиотека „Юрий Венелин“. Понякога посещавал като волнослушател и лекциите Историко-филологическия факултет на Императорския новорусийски университет.

През 1866 г. преподавал български език в бесарабското село Задунаево, а след година се прибрал в Калофер.

 

Личният му живот бил скандален като юношеството му. Негови биографи дори допускат, че е имал интимни отношения със своя роднина.

Изследователи на живота и делото му, са на мнение, че „първо либе“ на Ботев му е учителката Парашкева Шушулова, с която се срещали в манастир.

 

Рада Киркович отбелязва, че невинният им роман се водел в Калофер, тъй като до женитбата си с Лазар Тюлев, Парашкева не е излизала от Калофер.

Захари Стоянов също смятал, че Ботев е бил интимен със съгражданката си. Той намекнал за любовната им връзка в биографията си за Ботев.

 

Стоянов изобщо не подозирал, че Ботев се прехласвал и по втората си братовчедка Мина Горанова. Не се изключва възможността революционерът да е направил сефтето си именно с нея, а не с Парашкева.

 

През годините са се появявали и други съмнения, че Ботев е изпитал първата си любовна тръпка с рускинята Евелина Хенрицовска. Според старата мълва, той хлътнал по нея по време на престоя си в Одеса.

Източник: Уикенд