Това лято се навършиха 50 години от мистериозната кончина на легендарен наш владика – нюйоркският ни митрополит Андрей Велички. Той издъхва на 9 август 1972 г., подпомогнат от ДС. Въпреки това обаче родните власти обявяват смъртта му за естествена.

И до днес съществуват съмнения, при това неоснователни, че владиката е бил убит в Правителствена болница, при това по нареждане на Тато. Два месеца преди да издъхне в клиниката на големците, дядо Андрей бил докаран почти насилствено от САЩ в София. Мълвата носи, че агенти на ДС го упоили в Вю Йорк и го натоварили в самолета към родината, уж за да бъде лекуван от рак на белия дроб.

Още същата вечер нашият консул в американския мегаполис, заедно с неколцина верни на партията и комунистическата ни тайна полиция обискирали незаконно митрополията на владиката като отмъкнали дневниците и архива му. 
В документацията на човека в расо се съдържали много мръсни тайни на наши и световни величия. Сред книжата имало и доказателства, че по царско време Тодор Живков доносничел на  легендарния шеф на отделение на „А“ на Обществената безопасност – Никола Гешев.

Самият митрополит Андрей Велички е убит с отрови, създадени по рецепти на КГБ в софийски лаборатории и в Разград, сочат изследователи на живота и делото му. Токсичните вещества, с които е умъртвен нанасят пагубни поражения върху черния дроб, стомаха и бъбреците му. За да са сигурни, че не е разкрил тайните на соцелита пред най-близката си родственица – племенницата му Божана, ДС премахва и нея.

Митрополит Андрей изиграл изключително важна роля по време на Втората световна война. Често изпълнявал куриерски мисии на Франклин Рузвелт. Налагало му се да се среща с Хитлер и да му предава съобщения от американския президент.
Като цяло в кореспонденцията между двамата ставало дума за военнопленници и за това при какви условия могат да бъдат прекратени бойните действия.

Противно на очакванията, германският диктатор се държал изключително мило и любезно със специалния пратеник на Рузвелт.
Освен това митрополитът бил влязъл и под кожата на друг диктатор – Сталин. 

Връзките му с Белия дом обаче никак не се нравили на новата комунистическа власт у нас, начело на която стоял Георги Димитров. Така той уволнил подвизаващия се в САЩ епископ през 1947 г. Въпреки това отецът не се завръща в България, а продължава да изповядва нашенците в страната на неограничените възможности. Дори отишъл още по-далеч – в Австралия, където бил посрещнат изключително радушно.

Тъй като синодалните старци не можели повече да си затварят очите през 1963 г. го назначили за митрополит на Америка и Австралия. Година по-рано владиката венчал Симеон Сакскобургготски и избраницата му Маргарита. Кумували им руският княз Дмитрий Романов и княгиня Мария-Луиза. 

През 85-годишния си живот владиката създал приятелства с Джон Атанасов, Борис Христов и редица други бележити българи. Компанията му била предпочитана и от редица ссветовни знаменитости като Айнщайн, Хемингуей, Стайнбек, Марлон Брандо, Франсис Форд Копола и др.

Малко преди да бъде убит в София, владиката имал среща в Кремъл с Брежнев и тогавашния шеф на КГБ – Юрий Андрополов. Те поискали от него да им предостави информацията за тъмното минало на Тодор Живков и членовете на Политбюро на ЦК на БКП, с която разполагал. 
Той обаче отказал да сътрудничи на руснаците като го направил по възможно най-дипломатичния начин.
Източник: Уикенд 
 

Брежнев и Андрополов търсели под дърво и камък компромати за Тато