Невероятен и сензационен случай привлича вниманието на българските вестници в края на 30-те години на миналия век.

 

Тогава цялата страна говори за мъж, който повече от 10 години живее с куршум в сърдечния мускул. Лекарите са озадачени, но са единни в прогнозата, че мъжът може спокойно да продължи живота си.

 

Българин живее 50 години с куршум в сърцето

В онези години медиците дори не помислят да махнат куршума. По-интересното е, че той не попада директно в сърцето на мъжа, а стига дотам постепенно. Мъжът се казва Иван Стоименов Даскалов и е на 33 години, когато се превръща в истинска сензация.

 

Едва 21-годишен участва в съседска свада на неговата улица. Страстите се разгарят дотолкова, че един от мъжете стреля с револвера си, но куршумът рикошира и улучва младия Иван в коремната кухина. Свадата набързо приключва, тъй като всички започват да се суетят около него и опитват да му помогнат.

 

Едва на следващия ден Иван е откаран в Търново, а от там лекарите го препращат към София. Той е напълно адекватен и не се оплаква от никакви болки. Движи се и се храни спокойно. Единствено коремът му е с кървяща дупка от влезлия куршум.

 

Столичните лекари веднага го слагат на операционната маса и започват да търсят куршума, но така и не го намират. Изпращат го у дома, а Иван не показва никакви признаци на увредено здраве. Младият мъж обаче заживява със съмнението, че куршумът е заседнал във вътрешността на корема му и започва да се страхува за живота си.

 

Кошмарът продължава 10 години, а лекарите започват да не му вярват, че говори истината. Едва след 33-я му рожден ден лекари решат да проверят дали казва истината и го подлагат на рентгеново изследване, което установява заседналия в тялото му куршум. След като е пробил коремната му кухина по някакъв мистериозен начин, той е заседнал в сърдечния мускул.

 

От този момент започва трагедията на Иван Даскалов. Дори когато лекарите го обнадеждават, той твърди, че чувства куршума в сърцето си. Иван е зидар и дърводелец и при всяко натискане на рендето по дъската, скъсява живота си. в резултат на непосилния за него труд, той се почувствал зле и се наложило да влезе в една от университетските клиники в София. Умира на 71-годишна възраст.

Източник: Уикенд