28 години след аварията в Чернобил, опасността продължава

28 години след аварията в Чернобил опасността от нова радиационна вълна продължава да съществува. На 26 април 1986 година експлозия в един от реакторите на атомната централа предизвика истинска еко катастрофа. 28 години след инцидента опасността от радиация продължава да е голяма.

След ядрената експлозия загинаха 31 души, повече от 600 000 бяха облъчени с високи дози радиация, а над 8.4 милиона души от Беларус, Украйна и Русия бяха засегнати от силния радиационен фон. Днес Чернобил пустее, предупредителни табели предупреждават случайните пътници, че зоната е с висок радиационен фон и въпреки че са минали близо 30 години, рискът от нова еко катастрофа продължава да е голям.

[caption id="attachment_406858" align="alignright" width="300"]28 години след аварията опасността от Чернобил не е отминала 28 години след аварията опасността от Чернобил не е отминала[/caption]

Нещо повече, през 2011 година учени от университета в Южна Каролина правят нови изследвания, при които откриват неподозирани досега опасността от катастрофата в Чернобил, пише gazeta.ru.

По време на посещение на „Червената гора“ край Чернобил, те забелязват, как клони и стволове на напълно унищожени дървета са абсолютно непокътнати. Растенията са на повече от 10-15 години и би трябвало да са на прах, но те стоят, като пречупени вчера.

Професор Тимъти Моус споделя, че опасностите от Чернобил са изключително големи дори днес. „Последствията от аварията в Чернобил са потенциално опасни за хората в продължение на стотици години. Освен това наблюдаваме мутации в ДНК-то на редица растения и животни от областта“, разказва още той.