Още приживе го наричали „Великия Карузо“. Роден е преди век и половина в покрайнините на слънчевия Неапол под знака на чувствителните и неспокойни Риби. Семейството, в което расте е изключително бедно. Още в ранна детска възраст осъзнава, че има „златен глас“. Пее в църковен хор, както и на приеми на богаташи в града. Неаполитанските кавалери пък го ангажират да изпълнява серенади под прозорците на любимите им.

 

Родителите му губят 18 от общо 21 деца, което идва да рече, че той е едно от трите оцелели. Учи малко и дебютира на сцената на 22 години. Първия си голям сценичен успех отбелязва през 1897 г. с доста проблемната тенорова партия на Енцо Грималди от „Джоконда“ на Амилкаре Понкиели.

 

150 години от рождението на велик тенор, наричан „посланик на Бога“: Карузо не пазел ни здравето си, ни гласа си

Този успех му отваря пътя към миланската „Скала“, а след това и към света. Той се установява за постоянно в САЩ, където е високо оценен и заплатен. Репертоарът на Енрико Карузо е наистина впечатляващ. Във всяка една от ролите, няма равен на себе си. Когато стига до върховете на славата, израсналият в нищета заживява в разкош. Бил е изключително щедър към близки и приятели.

 

Често бива привличан от по-възрастни от него дами. Така се влюбва в оперната певица Ада Гиачети, която е с десетилетие по-голяма от него. Тя се отказва от собствената си кариера, за да се посвети на неговата. Съвместният им живот, който е съпътстван от множество скандали и взаимни обвинения в невярност, продължава 11 години. Ада му ражда двама сина. За да му отмъсти за бурните сцени на ревност, които й устройва един ден, тя бяга изненадващо от него с шофьора му, който е доста млад.

 

Карузо получава нервно разстройство и за отмъщение се хваща с по-малката й сестра. И тази му тактика обаче не успява да върне Ада в семейството. По-късно следва раздяла, при която Карузо обещава да плаща на Ада солидна издръжка.

 

На 45 години той удивява света като сключва брак с 25-годишната Дороти Бенджамин и до края на дните си е лудо влюбен в нея. Ражда му дъщеря, а баща й, който е против този брак я лишава от наследство.

 

Карузо е достоен наследник на италианското белканто от 18 в., като подобно на Мария Калас го доразвива и стига до нови, неподозирани висини.

Източник: Уикенд